Zwangere vrouw zkt werk

Er is niets zo mooi als een nieuw wondertje ter wereld brengen. Stel dat je net op zoek bent naar een nieuwe baan en je bent zwanger… Er rijzen al meteen een hele hoop vragen omhoog. Zal ik wel werk vinden? Wat vinden werkgevers hiervan? Moet ik het hen vertellen? Je krijgt binnenkort een kind dus je wilt werkzekerheid.Image00001

Stap 1: Sollicitatiebrief

Als je gaat solliciteren stuur je vaak eerst je cv en sollicitatiebrief op. Dit is de eerste stap. Vertel hierin niet dat je zwanger bent! Er is namelijk geen reden toe. Dit is de werkgever zijn eerste selectieronde en als hij ziet dat je in verwachting bent zul je wellicht niet uitgenodigd worden voor een volgend gesprek. Waar jij natuurlijk al het recht op hebt!

Stap 2: Gesprek

Hoera, je mag op gesprek! Moet ik het nu vertellen? Als je nog niet zichtbaar zwanger bent, kan je het gerust nog een tijdje voor jezelf houden. Het is het eerste moment waarop je kennis maakt met het bedrijf. De werkgever moet jou beoordelen op basis van je opleiding, ervaring en competenties. Niet op het loutere feit dat je zwanger bent. Voor hetzelfde geld heb je na het gesprek geen goed gevoel over het bedrijf en wil je er niet meer werken.

Wist je dat het zelfs illegaal is voor een werkgever om je de vraag te stellen of je zwanger bent of dat je een kinderwens hebt? Als ze dit doen, hoef je zelfs niet te antwoorden!

Stap 3: Het goede nieuws

Als de werkgever dolenthousiast is en je wilt aannemen, is het wellicht een goed moment om op te biechten dat je zwanger bent. Nu weet je immers zeker dat hij je koos omdat hij jouw profiel goed vond passen bij het bedrijf. Een werkgever mag een vrouw niet afwijzen omdat ze zwanger is. Dus nu is het voor hem heel moeilijk om nog terug te krabbelen. Hij koos er immers al voor om jou aan te nemen. Als hij dit toch doet, is het gewoon discriminatie.

Voel je je gediscrimineerd?

Als je hele sterke vermoedens hebt dat je werkgever je discrimineert omdat je zwanger bent, kan je een klacht neerleggen bij het interfederaal Gelijkekansencentrum.

Volgens het artikel van De Redactie zijn vrouwen nog vaak slachtoffer van discriminatie op werkvloer.

Zwangere vrouwen nog vaak slachtoffer van discriminatie op werkvloer

Zwangere vrouwen krijgen op de werkvloer nog vaak af te rekenen met discriminatie. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) loopt wekelijks een klacht binnen over werkgevers die moeilijk doen over de zwangerschap van een werknemer. “Regelmatig gaat het om flagrante gevallen”, zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. Zij roept vrouwen op om sneller aan de alarmbel te trekken.

Onlangs veroordeelde de arbeidsrechtbank van Bergen en Charleroi een werkgever tot een schadevergoeding van zes maanden brutoloon omdat hij een werkneemster had ontslagen. Reden voor het ontslag: de vrouw was te vaak afwezig door problemen met haar zwangerschap. Directe discriminatie op basis van geslacht, zo oordeelde de rechtbank.

“We krijgen gemiddeld een melding per week over zwangerschap en discriminatie”, zegt Liesbet Stevens van het IGVM. “Dat is veel, want zwangere vrouwen worden al heel lang wettelijk beschermd dus je zou denken dat het al ingeburgerd is.”

Niet zelden gaat het om flagrante gevallen van discriminatie. “Er is bijvoorbeeld een zaak geweest van een zwangere vrouw die door haar werkgever met opzet in een onveilige werkomgeving werd gebracht. Hij wou daarmee uitlokken dat de vrouw zelf ontslag zou nemen, terwijl het net een plicht is voor de werkgever om een zwangere werkneemster in een veilige omgeving te plaatsen.”

“Te weinig vrouwen durven stap naar rechtbank zetten”

Het aantal algemene klachten over discriminatie op de werkvloer bij het IGVM is in stijgende lijn, zwangerschapsgerelateerde klachten maken daar een derde tot de helft van uit. Meestal probeert het Instituut te bemiddelen, soms draait het uit op een proces. Momenteel heeft het IGVM een vijftal rechtszaken lopen “en die winnen we meestal”, klinkt het.

Toch moet het allemaal nog vlotter, vindt Liesbet Stevens. “We weten dat er nog meer vrouwen zijn die gediscrimineerd worden, maar zij vinden de weg naar hun rechten niet. Te weinig vrouwen durven de stap zetten naar de rechtbank.” Stevens roept vrouwen die zulke problemen ondervinden op om sneller een advocaat onder de arm te nemen of om naar het IGVM te stappen.

“Het is belangrijk dat vrouwen gerespecteerd worden en dat vrouwen stappen ondernemen als ze gediscrimineerd worden. Hopelijk zet dat werkgevers aan om correcter met dit soort zaken om te gaan.”

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2374418